Borgundgavlen

vakker natur, gamle hus og båter, og flott utsikt

Om Borgundgavlen

Borgundgavlen er et spesielt vakkert friområde like utenfor Ålesund sentrum. Området ligger ytterst på  Oksnøya mellom Borgundfjorden og Nørvasundet.

Neset mot vest avsluttes med et brattere berg –  Gavlen – som har gitt området navn.

Borgundgavlen har vært sentral gjennom lang tid. Det var her man i middelalderen fant Borgundkaupangen, et handelssted som oppsto på grunn av Borgundfjordfiske i fjorden rett utenfor.

Man har også funnet spor etter fire kirkebygg, noe som tyder på at Borgundgavlen var et viktig senter for kirken. Borgund kirke, slik den står i dag, er bygget over murene til en  av kirkene.

I 1931 ble Sunnmøre Museum lagt til Borgundgavlen. I tillegg til hovedbygninga og båthallene finnes mer enn 50 eldre hus i området, som er fraktet hit fra forskjellige deler av Sunnmøre og gjenreist i Borgundgavlen.

Sunnmøre Museum

Stiftelsen Sunnmøre Museum utgjør 12 museum i regionen, fordelt på 13 ulike besøksarenaer – hvorav muséet i Borgundgavlen er det største.

Museet samler inn materielle og immaterielle minner som særpreger vår region, og som gir innblikk i natur, folks liv og arbeid de siste 1000 årene. 

Et sted man bare må besøke!

Borgundgavlen er like vakker alle årstidene. Med bil tar det ca. fem minutter fra Ålesund sentrum. Det er gode parkeringsmuligheter. Stor parkeringsplass like ved siden av gamle Borgund Sparebank.

Det er lagt opp til flotte turstier rundt området, opp til kirken, derfra kan man velge om man vil gå på stiene opp til de gamle bygningene. 

Over alt er det satt opp benker slik at man kan sette seg ned og kose seg med nistepakken og kaffekoppen. Et sted man bare MÅ besøke.

Borgundgavlen er et yndet fotoobjekt for profesjonelle fotografer, som det finnes mange av i regionen. Ikke til å undres, med så mangre vakre idyller vi har rett utenfor stuedøren.

Borgund kirke er en korskirke fra omkring 1200. Bygget skriver seg fra middelalderen og har i århundrene gjennomgått mange omfattende endringer og flere branner. Brannen i 1904 ødela det rike inventaret i kirken.

Den var kirke for en stor del av innbyggerne i tidligere Borgund kommune som i 1968 ble slått sammen med Ålesund kommune. 

Kirken og kirkegården ligger inntil Sunnmøre Museum, i området «Borgundgavlen» og Nørvasundet. På området omkring kirken er det foretatt betydelige utgravinger som viser gammel bosetning, sannsynligvis fra den såkalte Borgundkaupange

Byggverket er i steinm og kirken har 850 plasser. 
(Kilde: Wikipedia)

Sunnmøre Museum er gjennom hele året mye besøkt, bl.a. av skoleklasser som får lære vår historie på en spennende måte. Det er også mye annet som skjer ved muséet, bl.a. utstillinger, konserter på arenaen bak museumsbygningene osv. Det arrangeres også aktivitetsdager, noe som er populært.