Runde rundt med båt

En unik opplevelse med Captain Johan

Runde rundt med Aquila

Et svært populært innslag for besøkende til Runde, er båttur med Aquila – der Captain Johan er både skipper og guide.  Selv vi som er født og oppvokst i distriktet, og som har tatt turen flere ganger synes det er like spennende og lærerikt hver gang vi blir med på turen rundt øya. Det er en opplevelse for livet; en tur som virkelig danner prikken over i’en for besøket til Runde.

Johan kan det meste om Runde, han kjenner alle og er en mester i fortellerkunst. Det er alltid trivelig stemning på hans turer.

Runde_Baattur_Kystperla

Praktisk info om båtturen

Fra og med 1. mai går Aquila hver dag på følgende tidspunkter:
11:00 AM
13:00 PM
16:00 PM
18:00 PM

Turens varighet er litt i underkant av 2 timer.

Aquila har plass til 12 passasjerer.

All bestilling (både enkeltturer og gruppeturer) rettes til:
Goksøyr Camping
Tel:+47 700 85 905
Mob: +47 924 12 298 (Knut Asle Goksøyr)
Epost: camping@goksoyr.no

Bestilte billetter hentes og betales i kiosken ved Goksøyr Camping.

Runde Boattrip Goksoyr Camping

 

Voksne: kr 300- 
Barn: kr 150,-

Aquila har komplett redningsutstyr ombord, som redningsvester til barn/voksne, samt redningsflåte.

Sesongen starter 1. mai og varer til og med 31. august.
Aquila tilbyr turer 7 dager i uken.

Det er på denne tiden det er flest turister på Runde, både fra distriktet samt fra andre steder i Norge. – Ikke minst er Runde et svært populært feriested blant tyskere, hollendere og belgiere. – Sesongen legges derfor til de mest populære feriemånedene.

Naturopplevelse - fugleliv - Grottetur

Båtturen starter fra Runde Havn, går vestover, under Rundebrua før den runder Måganeset, der Fuglefjellet, med Rundebranden og Lundeura kommer til syne i all sin prakt. Fuglefjellet på Runde er hjem for 100 – 150.000 fugl, blant annet lundefugl, havsule, krykkje, alke og lomvi. I Lundeura holder de populære lundefuglene til. 

Vi ble med på turen med avgang kl. 19.00, og var så heldige at vi fikk se de enorme mengdene med sjarmerende lundefugl som lå og duppet i havflaten og koste seg med kveldsbadet etter dagens arbeidsøkt; en tur ut på storhavet for å hente mat. 

Deretter gikk turen til Skarveskjæret, der et par dusin skarv holder til. – Nær land er det fullt med skjær – både synlige og usynlige. Captain Johan kjenner hver eneste flud, og styrte båten med stø og sikker hånd, både rundt Skarveskjæret og tett inntil den stupbratte klippen som danner hjem for restene av de tidligere enorme krykkjekoloniene. Krykkjereira er bygd på små framspring i den bratte fjellveggen.  – Det ble også en tur inn i en av de store grottene, som det finnes flere av under fuglefjellet. En opplevelse som vekker begeistring blant alle turistene.

Lundefuglen – eller Sjøpapegøye som den også kalles på grunn av sitt karakteristiske utseende – står i dag på den nasjonale rødlisten, og regnes som sårbar.

Lundefuglen holder til på sjøen om høsten og på vinterstid. Om våren kommer den til Fuglefjellet for å hekke. Titusenvis av fugler lever sammen i store kolonier, og fuglefjellene ved havet yrer av liv. Lundefuglene som lever i selve klippene i fuglefjellet, er godt beskyttet mot rovdyr. Men lundefuglene som hekker i grasbakkene er utsatte for angrep av bl.a. mink og rovfugler.

Hvert lundepar legger kun ett egg, og etter seks uker er ungen fullt flyvedyktig og uavhengig av foreldrene. Etter at den har forlatt redet, kommer den ikke tilbake til kysten på et par år. Da kommer de tilbake til nøyaktig samme området.

Lundefuglen lever mest av fisk, krepsdyr og muslinger – og dykker gjerne ned til mer enn 30 meter når den leter etter mat. 

Video fra Rundturen med Aquila

På forespørsel fra Captain Johan, og med tillatelse fra Mikael Edlund (Mike Swe), en profesjonell svensk naturfotograf, har jeg lagt ut video fra turen.

Jeg gjør oppmerksom på at både videoen og bildene er underlagt Lov om Opphavsrett. 

Copyright – All rights reserved:
Mik Swe Photography
Mikael Edlund

 https://www.mikswephotography.com/ 

Runde fyr - Goksøyra - selskap av måker

Etter besøket til Fuglefjellet gikk turen videre rundt øya, forbi Runde Fyr, deretter Goksøyra med campingplassen. Fra Goksøyra går også turstien opp til Rundebranden, Lundeura og Fyret. 

Captain Johan er den perfekte guide som virkelig leverer for at hans gjester skal få en trivelig tur og et minne for livet. Han har utallige historier å fortelle – der en og annen lokal skrøne selvsagt også hører til, og latteren sitter løst. 

Alle på Runde kjenner Captain Johan, til og med måkene vet når han er i ankomst, og holder turfølget med selskap inntil alle er loset trygt inn på Runde havn, fulle av inntrykk og hyggelige opplevelser som får plass i minneboken.

En rundtur med Aquila og Captain Johan anbefales på det varmeste.

Grottetur

Et yrende fugleliv

Moro med krykkjene

Grottetur