Aksla

den vakre utsiktsposten på Byfjellet i Ålesund

Byfjellet Aksla

En tur opp til Byfjellet Aksla er obligatorisk om man besøker Ålesund. Turen opp trappene tar 15-20 minutter, selvsagt avhengig av hvor mange stopp man legger inn. – Trappene til toppen (418 trinn) er nyrestaurerte, og på veien opp er det mange populære utkiksposter. Et bilde fra «Byrampen» hører selvsagt med. 

På toppen nyter man en utrolig vakker utsikt utover skjærgård, bysentrum og Sunnmørsalpene. Om man ikke ønsker å gå de 418 trappetrinnenene fra Byparken, kan man kjøre opp (Borgundfjorveien/Fjelltunv) eller bli med Bytoget. Men det er ikke like sjarmerende. 

Norges vakreste by?

Fjellstua har uterestaurant, kafeteria og en flott utkikks-plattform. Bildene av Ålesund fra Aksla hadde vel sitt å si da avisen Times i mai 2009 kåret Ålesund til Norges vakreste by.

«Denne elegante byen ble rasert av flammene i 1904, men reiste seg som en fugl fønix blant is, øyer og snøkledde fjelltopper,» skrev Times Online i sin introduksjon til Ålesunds severdigheter.

National Geographic kåret Ålesund til en av de seks vakreste havnebyene i Europa. De falt for den unike jugendbyen hvor man kan padle midt i sentrum, fiske fra hotellrommet eller ta båten til fjells for en skitur.

Bildene viser Essaim fra Venezuela og Ramiro fra Equador, som var begeistret over turen til Byfjellet i det vakre været. 

Helt på toppen er den en flott rasteplass, der det er populært å innta en matbit og en kaffekopp om været tillater det. Øya som sees i bakgrunnen, er Godøya. Høyeste topp på Godøya er Storhornet (497 m o.h.).